Ramadan Rush is een groeiend fenomeen. Vanuit de Golfstaten strijken er grote groepen rijke Arabieren in Londen neer om hun luxe aankopen te doen in verband met Eid ul-Fitr (Suikerfeest). De weersomstandigheden in Europa zijn ideaal tegenover de (woestijn)hitte die nu heerst in de meeste Golfstaten. De Nederlandse ondernemer Abdelaziz Aouragh van marketingbureaus Pure Safy Branding heeft het proces in gang gezet om de Ramadan Rush naar Nederland te halen. De toeristisch sector en retail tonen volgens hem ‘overduidelijk interesse’.

Londen, Parijs, Milaan, Geneve, Berlijn. Deze steden hebben volgens Aouragh gemeen dat zij weten wat de Ramadan Rush is. Vooral London is de hotspot voor dit jaarlijks terugkerend fenomeen. Tijdens de Ramadan en net voor het Eid ul-Fitr vliegen toeristen vanuit de Golfstaten naar deze plaatsen om onder andere hun fashion-inkopen te doen.

Niet alleen komen ze in grote groepen, velen onder hen laten hun auto’s mee overvliegen: Bentley ‘s, Ferrari ‘s, Lamborghini’s enzovoort. Londen ziet elk jaar een zeer grote groei in shopping-aankopen variërend van 20% tot wel 70%.

De moslimconsument geeft ongeveer 15 keer meer uit aan shopping dan de doorsnee luxe-shopper in London per transactie. Dat komt op ongeveer 2.000 Pond per transactie. De totale inkomsten tijdens deze relatief korte periode dat deze consumenten er zijn, is meer dan 200 miljoen Pond.

Aouragh: ‘Vanuit Pure Safy Branding leren we bedrijven als Global Blue hoe ze deze doelgroepen beter kunnen aanspreken en beter kunnen faciliteren. Tot nu hebben we enkel positieve reacties vanuit het topmanagement van het Nederlands bedrijfsleven gekregen en steeds meer sluiten zich aan om een coalitie te vormen, om voor 2016 een stevige stempel te drukken. Het zal wel eens fijn kunnen zijn om na twee keer Londen, Amsterdam te ontdekken.’