GfK analyseert koopgedrag nieuwe Nederlander

DONGEN – GfK is een onderzoek gestart naar het shoppergedrag van de ‘nieuwe Nederlander’. De resultaten worden woensdag 19 april gepresenteerd.

GfK analyseert koopgedrag nieuwe Nederlander

Binnen dit onderzoek richt GfK zich specifiek op de niet-Westerse allochtoon met een overwegend islamitische achtergrond.

Inzichten bieden aan retailers en fabrikanten

GfK voert onderzoek uit middels een steekproef onder 500 nieuwe Nederlanders. Het marktonderzoeksbureau wil uiteindelijk retailers en fabrikanten inzichten bieden ter ondersteuning van hun marketingstrategie.

Lastig inspelen op specifieke wensen

‘Afgelopen jaren hebben we gezien dat de nieuwe Nederlander met een overwegend islamitische achtergrond een steeds relevantere consumentengroep is geworden. Hoewel veel organisaties deze consumentengroep dagelijks als klant mag begroeten, blijkt het in de praktijk toch nog erg lastig om actief in spelen op de specifieke wensen en voorkeuren’, verklaart Bas van Eekelen, Business Development Manager Foodretail & Foodservice bij GfK. ‘Het resultaat is dat formules zoals Tanger Markt en Halal Fried Chicken ruimte voor ontwikkeling zien en feitelijk aantonen dat er voor gevestigde marktpartijen nog kansen voor groei bestaan.’

Samenwerking met Abdelaziz Aouragh

Het feit dat zowel formules als fabrikanten in tal van retailsectoren en productgoepen in toenemende mate worstelen met dit vraagstuk, heeft GfK ertoe gebracht de samenwerking te zoeken met Islamic Branding Expert Abdelaziz Aouragh. Bas van Eekelen: ‘Een goede marketingstrategie begint immers met gedegen inzicht in consumentengedrag, motieven en voorkeuren.’

Belangrijk thema

Oriëntatie via folders en de diverse mediakanalen zal eveneens een belangrijk thema zijn  in het onderzoek, maar ook zal vastgesteld worden hoe retailers momenteel wel of niet succesvol inspelen op bijvoorbeeld de Ramadan en het Suikerfeest. De resultaten van het onderzoek worden op woensdag 19 april gepresenteerd tijdens een zogeheten live experiencedag, waar sectorgenoten met een touringcar een hele dag op pad gaan. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Informatie: bas.van.eekelen@gfk.com.

Halal biedt kansen: de nieuwe groeimarkt voor ondernemers

26-06-2017 

Halal zit in de lift. De verkopen stijgen en de beurzen worden druk bezocht. En niet alleen door moslims. Ook westerse consumenten kopen vaker halalproducten. Lang niet genoeg ondernemers spelen daar slim op in. Vooralsnog is het Suikerfeest vooral het feest der gemiste kansen.

Halal wordt mainstream

Halal is hot. Niet letterlijk, want we hebben het hier niet over pittig eten zoals een enkeling misschien nog denkt. Ook is halal veel meer dan alleen ritueel geslacht vlees. Zulke misverstanden verdwijnen vlot nu halal hard op weg is van de nichemarkt te verhuizen naar de mainstream.

Dat komt vooral door de groeiende en steeds welvarender moslimbevolking in Nederland. Volgens het CBS is bijna 1 miljoen (van de 17 miljoen) Nederlanders moslim, een aantal dat zal toenemen tot 1,5 miljoen in 2050.

Groeitrend

Veruit de meesten daarvan zijn van Marokkaanse en Turkse afkomst. Voor beide bevolkingsgroepen is de islam een belangrijk deel van hun identiteit en daar hoort halal-eten bij; 94 procent van de Marokkanen doet dat elke dag, bij de Turken is dat 80 procent. Maar de jongere generaties willen ook kwaliteit. En ze zijn bereid daarvoor te betalen.

Merken en winkeliers spelen in op de groeitrend door islamitische klanten te bedienen. En toen in mei voor de derde keer de internationale Halal Beurs werd georganiseerd (ditmaal in Eindhoven), kwamen daar honderden bezoekers op af uit ruim 20 landen.

‘De Europese halalmarkt groeit over de hele linie en Nederland vormt daarop geen uitzondering’, zegt beursdirecteur Miran Ismael tegen Salaam Gateway. ‘De circa één miljoen moslims in het land worden steeds bewustere consumenten.’

Mogelijkheden te over voor wie op de halaltrend wil inspelen, maar er bestaan nog veel misverstanden over wat het precies is.

Wat is halal?

Letterlijk betekent halal in het Arabisch ‘toegestaan’. Het gaat daarbij niet alleen om hoe je voeding bereidt en consumeert, maar eigenlijk om alles wat een moslim doet.

Veel mensen denken dat halal, net als kosher, draait om het zo pijnloos slachten van dieren. Maar halalproductie heeft betrekking op de gehele keten; vanaf de levensomstandigheden van een dier tot aan het transport en de opslag.

Halalvakantie

En het gaat niet alleen om vlees, ook halal geld lenen (zonder rente), halalmake-up (met daarin alleen natuurlijke ingrediënten, geen alcohol en niet getest op dieren) en halalvakanties zijn in trek. Halalvakanties? ‘Dan moet je denken aan hotels die over een gebedsruimte beschikken, gescheiden zwembaden hebben voor mannen en vrouwen en uiteraard halal-gecertificeerd voedsel’, zegt Said el Amraoui van ‎Touroperator Atlasnomad tegen de NOS.

Gezond en eerlijk

Opvallend zijn de raakvlakken van halal met natuurvoeding en het biologische segment. Tegen RTL Z zegt Wendy Janssen van Koffiebranderij Miko: ‘Voor ons staat halal voor een gezond en eerlijk product, zonder onnodige e-nummers.’

Certificering

Wat wel of niet is toegestaan, kan worden bepaald door een halal-certificeerder of een imam. Certificering is erg belangrijk, onder meer voor Nederlandse ondernemers die naar islamitische landen willen exporteren.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland adviseert ook bij de verkoop aan islamitische consumenten in niet-islamitische landen om producten van een halalkeurmerk te voorzien. De dienst wijst erop dat er wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten zijn. De eisen kunnen dus per land verschillen. Bij het inschakelen van een keuringsinstelling moet je daarom controleren of deze wordt erkend door het invoerland.

Niet alleen voor allochtonen

Moslims vormen een substantieel percentage van de bevolking, maar ze zijn al lang niet meer de enige halalconsumenten. Begin 2016 meldde Foodmagazine dat autochtone Nederlanders de allochtone winkels steeds meer waarderen.

Vaak is liefst 50 procent van de consumenten van deze winkels niet-moslim, zo constateerden onderzoekers van Wageningen UR. Westerlingen komen vooral vanwege de lage prijzen en het aanbod.

Op Distrifood.nl verklaart Zeki Sahan, eigenaar van Sahan Supermarkten, dat het aandeel allochtonen voor zijn formule steeds minder een rol speelt. ‘Tegenwoordig trekken we tot wel 40 procent Nederlandse klanten. We richten ons daarom niet meer exclusief op marktgebieden met veel allochtonen.’

‘Nieuwe Nederlanders’

Hoewel autochtone consumenten vaker halal kopen, zal de voornaamste doelgroep voorlopig toch uit nieuwe Nederlanders bestaan. Oftewel: niet-Westerse allochtonen met een islamitische achtergrond. Marktonderzoekbureau GfK publiceerde in april een studie naar het winkelgedrag van deze doelgroep en daar zien we verschillen met autochtone Nederlanders. Een paar opvallende resultaten:

 • Nieuwe Nederlanders kopen vaker, besteden meer en houden van onderhandelen.
 • Ze vinden het niet erg om wat langer te reizen om te shoppen.
 • Ze besteden graag wat meer tijd in een winkelcentrum.
 • Ze geven relatief veel geld uit aan elektronica en hebben meer interesse in de laatste producten en gadgets.
 • 40% van de nieuwe Nederlanders heeft een voorkeur voor A-merken, bij autochtone Nederlanders is dit 18%. Tegelijkertijd zijn nieuwe Nederlanders minder merktrouw.
 • Verzorgingsproducten zijn relatief belangrijk; ze kopen vaker hand- en bodylotion, gezichtsreinigers en haarkleuring.
 • Nieuwe Nederlanders doen veel vaker impulsaankopen; voordat ze naar de winkel gaan weet 46% van de nieuwe Nederlanders precies wat ze gaan kopen, van de autochtone Nederlanders geldt dat voor 67%.
 • Nieuwe Nederlanders snoepen vaker dan autochtonen; 51% koopt wekelijks snoep, tegenover 29% van de autochtonen.
 • Maar nieuwe Nederlanders hebben ook meer aandacht voor gezond: 48% heeft liever biologisch, onder autochtone Nederlanders is dat slechts 24%.

Wie kunnen halal verkopen?

Er zijn tal van gespecialiseerde bedrijven die zich specifiek op de islamitische consument richten. Voor westerse merken die deze groep ook willen bereiken, organiseerde GfK eerder dit jaar een tour voor fabrikanten langs islamitische ondernemers. In het Financieele Dagblad viel daarover te lezen dat bij de islamitische supermarkt Tangermarkt, die tien filialen telt, de vertegenwoordigers van Haribo, Plus, L’Oreal en de Mandemakers Groep nuttige tips kregen van eigenaar Mohamed ben Khallouk. Bijvoorbeeld: veel nadruk leggen op persoonlijke service (klanten met vragen mogen naar Ben Khallouks privénummer bellen).

Verpakking

Nederlandse supers die halalproducten verkopen, zetten dat soms met grote letters boven het schap of op de verpakking. Niet verstandig, vindt marketingdeskundige Abdelaziz Aouragh van bureau Puresafy Branding. In het FD wijst hij erop dat je beter de kernwaarden van een product kunt benadrukken, zoals de smaak. De tweede of derde generatie Marokkanen en Turken leest immers prima Nederlands en snapt al snel welk product wel of niet halal is.

Landelijke supermarktretailers snappen dat vaak nog niet, zegt Aouragh tegen Distrifood. ‘Op een vleesverpakking van Albert Heijn staat wel vijf keer dat het halal is. Veel moslims vertrouwen dat niet.’

Moslimgemeenschap

In zijn boek Islamic Branding – Het Mekka van Kansen (2014) veegt hij meer vooroordelen en misverstanden van tafel. Zo denkt men vaak dat bepaalde producten voor moslims verboden zijn vanwege hun religie. Ze gebruiken echter veelal dezelfde producten, die dan wel wat zijn aangepast aan de islamitische wensen.

Bureaus als Puresafy Branding leren merken en ondernemers hoe je de moslimgemeenschap het beste kunt bereiken.

Tips voor ondernemers

 • Wees terughoudend met het woord halal, schreeuw het niet van de verpakking of het schap.
 • Raadpleeg een bureau of marketingdeskundige met specialisatie in de moslimgemeenschap.
 • Doe speciale acties en aanbiedingen rond het Suikerfeest.
 • Ontwikkel je marketing vanuit de waarden van de ramadan. Het delen met armere mensen is bijvoorbeeld heel belangrijk.
 • Negeer vooral niet het social kanaal. Er zijn zo’n 250 miljoen Facebook-gebruikers met een islamitische achtergrond.

Suikerfeest & ramadantoerisme

Een van dé kansen om moslims te bereiken, is het Suikerfeest. Zoals Kerst en Sinterklaas de koopmomenten zijn voor autochtone Nederlanders, zo geven moslims meer uit tijdens het Suikerfeest, waarmee ze het einde van de vastenmaand ramadan vieren. In deze periode geven ze vooral veel uit aan snoepgoed. Soms kopen ze ook peperdure ‘eye candy’.

Wie door luxe Londense warenhuizen als Harrods loopt, ziet bij de meest exclusieve merken vaak Arabische toeristen achteloos de vergulde boodschappenmandjes vullen. De zogenaamde ‘ramadan rush’ levert de Londense retail jaarlijks honderden miljoenen ponden extra omzet op.

Ramadan rush

Betaalverkeerbedrijf Worldpay becijferde in 2015 dat een consument uit het Midden-Oosten tijdens zo’n ramadan rush gemiddeld € 215 per transactie uitgeeft in Londen, terwijl de Europeaan gemiddeld slechts € 69 spendeert. De Londense middenstand speelt er slim op in door meer in te kopen en het assortiment in deze lucratieve periode aan te passen.

Bij het verwelkomen van islamitische toeristen is het ook belangrijk om bijvoorbeeld halal-spa’s te creëren, of gebedsruimten op vliegvelden in te richten.

Het goede voorbeeld

 • Het is nog mondjesmaat, maar steeds meer Nederlandse ondernemers spelen in op de islamitische consument. Een paar voorbeelden:
 • Een van de deelnemers aan de recente Halal Beurs, Hotel Port in Rotterdam, werkt helemaal volgens halalconcept. Dus: een aangepast ontbijt met producten zonder varkensvlees, geen alcohol in de minibar en erotiek-vrije tv.
 • Batavia Stad in Lelystad probeert net als de Londense warenhuizen de goed gevulde Arabische portemonnees te lokken. Dat doet de Nederlandse fashion-outlet onder meer door de website en de plattegrond van het terrein te vertalen naar het Arabisch.
 • Jamin verkocht dit jaar speciale actiezakjes met daarop ‘Vrolijk Suikerfeest’. Een voorzichtig begin want alleen de vestiging in Huizen deed dit. Volgens de Jamin-directie was er voor een landelijke actie niet genoeg animo onder de winkeliers.
 • Bierbrouwer Bavaria is succesvol in het Midden-Oosten met de maltcategorie. Waar de meeste brouwers pas na afloop de alcohol eruit halen heeft Bavaria een andere brouwmethode die wél halal is. ‘Voor Bavaria is het heel belangrijk om zo te brouwen, juist om die markt in het Midden-Oosten te bedienen’, aldus Rinske van den Bos van Bavaria.

Verkoopkalender

Wereldleider in halalproducten is momenteel Nestlé, dat 5 procent van de totale omzet uit halal haalt. Van bekende producten als KitKat, Smarties en Nescafé, heeft de multinational ook halalvarianten. Ook voor Jamin en andere ondernemers kan het de moeite lonen om nog scherper in te spelen op de groeiende groep moslimconsumenten. Op dit moment laten zijn heel wat liggen. Zo blijkt uit een studie van marktonderzoekbureau Motivaction onder meer:

 • Turkse en Marokkaanse Nederlanders geven tijdens de ramadan en het Suikerfeest ruim 40 procent meer uit aan boodschappen.
 • Moslims geven gemiddeld ruim €55 extra uit aan eten en drinken.
 • De afgelopen 5 jaar besteedden ze per keer gemiddeld ruim €95 aan kleding en €73 aan cadeaus.

Volgens marktonderzoekbureau IRI neemt de verkoop van halalvlees bij de grote Nederlandse supermarkten ondertussen wel toe: in 2015 werd er voor €3,8 miljoen verkocht, in 2016 voor € 5 miljoen; een groei van 31%. Maar op Europees niveaus is dat nog bescheiden.

Onvoldoende aanbod

Ruim de helft van de Motivaction-respondenten noemt het aanbod van de reguliere supermarkten dan ook onvoldoende. Voorlopig zijn het dus vooral etnische ondernemers die profiteren van verkooppieken als het Suikerfeest. Motivaction raadt aan om in zo’n periode meer promoties te geven op onder meer sappen en drinkyoghurts, want die producten worden veel verkocht tijdens de ramadan. Kledingwinkels zouden volgens de onderzoekers op het Suikerfeest moeten inspelen met extra feestkleding. Hoog tijd dus voor Nederlandse ondernemers om ramadan, Suikerfeest en Offerfeest gewoon naast Valentijnsdag, Vader- en Moederdag, Pasen, Sinterklaas en Kerst op de kalender te zetten als perfect verkoopmoment.

Klinkende cijfers

Met 1,8 miljard moslims wereldwijd, waarvan 52% jonger is dan 25 jaar, spreekt zakenblad The Economist van de grootste onontgonnen doelgroep wereldwijd. De cijfers spreken voor zich:

 • De mondiale halalindustrie is groot en groeit jaarlijks met 10-20%.
 • De halalvoedingsindustrie is €600 miljard waard; ongeveer 15% van de totale mondiale voedingsindustrie.
 • In Europa werd vorig jaar ca. €70 miljard uitgegeven aan halalproducten.
 • De top-5 van wereldwijde exporteurs van halalvoeding (met name vlees) bestaat uit niet-moslimlanden. Nederland staat daarin op de derde plek.
 • Halalcosmetica groeit erg snel, de sector is naar schatting €13 miljard waard; een kleine 4% van de mondiale cosmeticamarkt.
 • Van de wereldwijde halalsector neemt de farmacie-industrie met €34 miljard ruim een kwart voor rekening (27%).
 • De islamitische financiële industrie is $1 biljoen waard en groeit jaarlijks met 20%.
 • De lifestylesector is naar verwachting in 2018 €2,5 biljoen waard.
 • Moslimtoeristen geven steeds meer uit; in 2020 gaan ze zo’n €192 miljard spenderen.
 • De Nederlandse halalmarkt bedroeg volgens een studie van het Belgische ministerie van Landbouw en Visserij ca. €2,7 miljard in 2013.

TUVALU MEDIA IN FRANSE HANDEN, EN DE BUSINESSBOOST

Bnr

TV Producent Tuvalu Media, bekend van programma’s als ‘Ali B. Op Volle Toeren’ en ‘Groeten van MAX’, opereert sinds kort deels onder de een andere vlag. Het Franse productiebureau Newen heeft sinds februari dit jaar een strategisch belang in Tuvalu. Welk effect dat heeft op het nieuwe tv-seizoen bespreken we met directeur Taco Zimmerman.

Polakris
Aan de hand van een ‘hyperspectrale’ camera probeert Dennis van der Wiel de beste wijnoogst te maken die er is. Hij reisde deze zomer voor zijn bedrijfje Polakris door heel Frankrijk. Om de Frans wijnboeren te helpen.

Businessboost
In de rubriek BNR Businessboost helpt een ondernemer een ondernemer. Deze week heeft Anne van Eijsden van On The Rocks een vraag over hoe ze met haar duurzame producten de concurrentie aan kan gaan met minder duurzame varianten. Het antwoord komt van Dirk Vis van het duurzame sokkenmerk Qnoop.

Mekka-ondernemers
Het is een van de grootste bijeenkomsten ter wereld, de jaarlijkse pelgrimstocht de Hadj. Vandaag trekken er weer miljoenen mensen naar Mekka, en dat is ook voor ondernemers interessant. Alleen in Nederland worstelen retailers nog met die moslimdoelgroep. Ondernemer Mustafa Murat van Durum Company en marketeer Abdelaziz Aouragh over hoe je dat wel slim aanpakt.

Pitch, een jaar later
Veel startups redden het niet na een jaar ploeteren. In deze rubriek gaan we wekelijks kijken hoe een pitch-kandidaat van vorig jaar het nu doet. Vandaag Trudy Joling van Dyslexie Test & Tips.

Wie wint de strijd om de nieuwe generatie Moslims?

FoodMagazine logo

De opkomende middenklasse van jonge moslims is een interessante doelgroep. Allochtone winkels en reguliere supermarkten strijden om de klant.

Wereldwijd is de islamitische klant de meest onontgonnen doelgroep. De markt voor deze consumenten was afgelopen jaar goed voor $2,2 biljoen (€2,03 biljoen), daarvan zat $1,2 biljoen (€1,11 biljoen) in food. ‘Jaar na jaar laat deze doelgroep forse groei zien’, zegt Abdelaziz Aouragh, islamic branding expert bij Pure Safy. Zijn bedrijf is wereldwijd actief in het begeleiden van merken om deze grote doelgroep zo goed mogelijk aan te spreken.

Halalomzet Ahold groeit jaarlijks 20 procent
Volgens Aouragh hebben Nederlandse supermarkten inmiddels ontdekt dat islamitische klanten steeds meer te besteden hebben. ‘De halalomzet van Ahold neemt elk jaar met 20 procent toe, een trend die je overigens ook in België ziet. Behalve moslims is er ook een steeds groter wordende groep niet-moslims die halal willen eten. Dit kan vanwege allergieën zijn, maar ook omdat deze klanten avontuurlijk zijn ingesteld. Je ziet het zelfs bij fabrikanten. Neem een bedrijf als Marhaba Halal Food (waarvan producten o.m. bij AH, Jumbo en Plus liggen, red.), de eigenaren zijn allemaal niet-moslims.’

Landelijke uitrol formules lijkt lichtjaren weg
Er zijn in ons land vele honderden allochtone supermarkten, een belangrijk deel daarvan heeft een islamitische achtergrond. Ketens bestaan er amper. Tanger is de meest bekende, Sahan heeft recent zijn zesde winkel geopend en her en der zijn er nog wat bedrijven  actief met enkele winkels. Landelijke uitrol van een formule lijkt vooralsnog lichtjaren weg. ‘Tanger is de allochtone keten die er tot nu toe het beste in slaagt om ook niet-moslims naar z’n winkels te trekken’, zegt Aouragh. ‘Dat komt door de goede prijs-kwaliteitverhouding die ze bieden, ze hanteren een soort Lidl-model. Daarnaast spreken ze de talen: Turks, Arabisch, maar ook Nederlands. Gevoelsmatig kopen moslims, met name die van de eerste generatie, liever bij zo’n winkel dan bij bijvoorbeeld Albert Heijn of Dirk van den Broek. Het voelt een beetje als thuis. Ze krijgen antwoord op specifieke vragen die ze hebben en bij grote afname valt er zelfs nog te onderhandelen over de prijs…’

Groente en fruit het liefst los, niet in krimpfolie
Een studie van Wageningen UR over de etnische voedselmarkt bevestigt de woorden van Aouragh. Uit de studie kwam naar voren dat allochtone Nederlanders hun groenten het liefst vers kopen: er bestaat aversie tegen blik- en diepvriesgroente. Bovendien kopen ze hun groente en fruit het liefst los en niet in bijvoorbeeld krimpfolie. Ze willen het kunnen zien, voelen, ruiken en liefst ook proeven. Markten en kleine Turkse winkels spelen daar goed op in. Mede daardoor prefereren veel allochtonen de ‘buitenlandse winkel’, wordt in de studie van Wageningen UR gesteld. Bovendien hebben kleine winkels in hun ogen een meer natuurlijke en ambachtelijke uitstraling.

Keuzestress voor de eerste generatie
En waar autochtone Nederlanders het enorme aanbod van de supermarkt juist waarderen,  levert dat allochtone Nederlanders, zeker die van de eerste generatie, keuzestress op. Ze vinden het gewoonweg lastig kiezen uit het steeds verder uitdijende assortiment. Ook herkennen ze, door verpakking- en taalbarrières, veel producten niet, aldus de wetenschappers. Iets waar ze in allochtone winkels geen last van hebben. Door dat gebrek aan taalvaardigheid wordt ook vaak vertrouwd op wat bekenden vertellen. Mond-tot-mondreclame speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van producten en bij het bezoeken van nieuwe winkels. Winkels dienen bovendien in de buurt te liggen, omdat boodschappen vaak te voet worden gedaan.

Gebrek aan een goede folder en online presence
Volgens Aouragh trekken allochtone supermarkten, naast hun vaste groep allochtone klanten van de eerste generatie, ook steeds meer autochtonen. Met cijfers kan de expert dit niet onderbouwen. Volgens hem is dat ook de voornaamste oorzaak dat allochtone winkels nog niet zijn uitgegroeid tot landelijke spelers met een respectabel winkelaantal: ze zijn niet georganiseerd genoeg. ‘Op een aantal gebieden hebben die supermarkten de slag nog niet gemaakt. Neem bijvoorbeeld de folder, of op het gebied van onlinepresence: die is niet up to par. Er is een besef dat online erbij hoort, maar er is geen continue aandacht voor. De meeste traffic ontstaat nu nog via mond-tot-mondreclame. Islamitische klanten zijn daarin heel loyaal. Maar aan de andere kant: als om de hoek de prijs beter is, zijn ze weg.’

Tanger heeft de power
Aouragh denkt dat een keten als Tanger de organisatie wel voldoende op orde heeft. Ook heeft die formule de power om iets groots, landelijks, op te zetten. ‘De omzetten zijn vaak prima en Tanger is echt een groot bedrijf dat zich bijvoorbeeld ook goed aan betalingsafspraken houdt. Maar ze richten zich op een doelgroep die in bepaalde regio’s zit. Is het niet een idee, juist vanwege het avontuurlijke assortiment, een autochtone wijk in te gaan en zien hoe dat verloopt? Zo’n pilot is helaas nog nooit gedaan.’

Autochtonen waarderen allochtone winkels steeds meer
En dat terwijl volgens de onderzoekers van Wageningen UR etnische supers het steeds minder hoeven te hebben van alleen allochtone klanten en er dus kansen liggen. Autochtone Nederlanders waarderen de allochtone winkels steeds meer, vooral vanwege de vaak gunstige prijzen en het aanbod. Het uit Rotterdam afkomstige Sahan Supermarkten trad onlangs wel degelijk buiten de gebaande paden. Voor directeur Zeki Sahan speelt het aandeel allochtonen in een marktgebied voor zijn formule steeds minder een rol. De 11 december geopende supermarkt in Waalwijk (in een 960 vierkante meter tellende voormalige Jumbo) is volgens hem daarvan een voorbeeld. ‘Dat was vroeger anders, maar tegenwoordig trekken we tot wel 40 procent Nederlandse klanten. We richten ons daarom niet meer exclusief op marktgebieden met veel allochtonen.’

Grote middenklasse van moslims
Er is in het begin soms nog wel enige schroom bij  autochtone klanten, zegt Sahan. ‘Maar als ze eenmaal een keer zijn geweest, blijven ze terugkomen.’ Een grote meerderheid van allochtone ketens en supers blijft echter liever in de veiligheid van de voor hen bekende wijken. Wat volgens Aouragh weer een volgend fenomeen veroorzaakt. ‘Als een winkel het ergens goed doet, kun je er op wachten totdat er tien vrijwel identieke winkels naast elkaar zitten. Het gekke daarbij is dat geen van die winkels vervolgens omvalt. Dat komt doordat de aanwas van klanten heel groot is, de taart is groot genoeg. De doelgroep is groeiende. Er is een grote middenklasse van moslims in opkomst.’

Derde generatie kiest vaker westerse producten
Die laatste uitspraak wordt bevestigd in de eerder genoemde studie van Wageningen UR. Daaruit blijkt ook dat er een groot verschil in koopgedrag is tussen eerste, tweede en derde generatie allochtonen. De tweede en derde generatie kiezen meer voor gemak en one-stop-shopping en gaan derhalve wel naar de supermarkt. Ook kiezen ze vaker voor Westerse producten en maaltijden, daar waar de eerste generatie vaak traditioneel kookt.

Landelijke ketens snappen niets van halal
De vraag die op dit moment onbeantwoord blijft: wie vangt deze interessante nieuwe klantengroep, de derde generatie, op? Voor deze doelgroep is de gang naar de allochtone supermarkt niet meer vanzelfsprekend. En waar traditionele allochtone supermarkten de slag verliezen op het gebied van organisatie, hebben de landelijke supermarktretailers geen kaas gegeten van halal, vindt Aouragh. ‘Op een vleesverpakking van Albert Heijn staat wel vijf keer dat het halal is. Veel moslims vertrouwen dat niet’, zegt hij.

Allochtone winkels moeten voor hun positie vrezen
De kenner heeft geen antwoord op de vraag waar de moderne islamitische klant uiteindelijk terechtkomt. ‘Als allochtone supers een moderniseringsslag maken in look and feel, en online de interactie aangaan, dan kunnen zij die klanten bereiken en daardoor ook serieuze spelers worden. Doen ze dat niet, moeten ze op termijn voor hun positie vrezen. De grote ketens halen langzaamaan de kennis over doelgroep en assortiment in huis en maken op die manier de inhaalslag.’

Pure Safy Branding haalt Ramadan Rush naar Nederland

Ramadan Rush is een groeiend fenomeen. Vanuit de Golfstaten strijken er grote groepen rijke Arabieren in Londen neer om hun luxe aankopen te doen in verband met Eid ul-Fitr (Suikerfeest). De weersomstandigheden in Europa zijn ideaal tegenover de (woestijn)hitte die nu heerst in de meeste Golfstaten. De Nederlandse ondernemer Abdelaziz Aouragh van marketingbureaus Pure Safy Branding heeft het proces in gang gezet om de Ramadan Rush naar Nederland te halen. De toeristisch sector en retail tonen volgens hem ‘overduidelijk interesse’.

Londen, Parijs, Milaan, Geneve, Berlijn. Deze steden hebben volgens Aouragh gemeen dat zij weten wat de Ramadan Rush is. Vooral London is de hotspot voor dit jaarlijks terugkerend fenomeen. Tijdens de Ramadan en net voor het Eid ul-Fitr vliegen toeristen vanuit de Golfstaten naar deze plaatsen om onder andere hun fashion-inkopen te doen.

Niet alleen komen ze in grote groepen, velen onder hen laten hun auto’s mee overvliegen: Bentley ‘s, Ferrari ‘s, Lamborghini’s enzovoort. Londen ziet elk jaar een zeer grote groei in shopping-aankopen variërend van 20% tot wel 70%.

De moslimconsument geeft ongeveer 15 keer meer uit aan shopping dan de doorsnee luxe-shopper in London per transactie. Dat komt op ongeveer 2.000 Pond per transactie. De totale inkomsten tijdens deze relatief korte periode dat deze consumenten er zijn, is meer dan 200 miljoen Pond.

Aouragh: ‘Vanuit Pure Safy Branding leren we bedrijven als Global Blue hoe ze deze doelgroepen beter kunnen aanspreken en beter kunnen faciliteren. Tot nu hebben we enkel positieve reacties vanuit het topmanagement van het Nederlands bedrijfsleven gekregen en steeds meer sluiten zich aan om een coalitie te vormen, om voor 2016 een stevige stempel te drukken. Het zal wel eens fijn kunnen zijn om na twee keer Londen, Amsterdam te ontdekken.’

Abdelaziz Aouragh: islamitische shoppers zijn “een super interessante doelgroep die volledig genegeerd wordt”

front-amsterdamfm

Nieuw onderzoek toont aan dat Amsterdam niet populair blijkt te zijn onder islamitische shoppers, en achterblijft bij steden als Parijs, Barcelona en London. De Amsterdamse boetiekcultuur is echter uniek, en zou meer gepromoot mogen worden volgens Abdelaziz Aouragh van marketingbureau Pure Safy Branding. Islamitische shoppers geven veel geld uit in het buitenland: vorig jaar was dat 129 miljard euro, enn dat bedrag zal in 2020 zijn gestegen naar 180 miljard.

http://www.amsterdamfm.nl/abdelaziz-aouragh-islamitische-shoppers-zijn-super-interessante-doelgroep-die-volledig-genegeerd-wordt/

BNR Radio| Michiel van Erp, motorbendes en Ramadan Rush

Bnr

Motorbendes
Beruchte motorclubs als Bandidos, Satudarah, Hells Angels en andere outlaw motorgangs kunnen rekenen op invallen en acties. De politie houdt een grote schoonmaak in de wereld van deze motorclubs. Politie-topman Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de landelijke bestrijding van motorbendes, is te gast.

Ondernemerspanel
Na Schoenenreus, Mexx en V&D, maakte ook schoenenwinkel Van Dalen bekend in de financiële problemen te zitten. Het moederbedrijf van de winkelketen is deze week failliet verklaard. We praten erover door met ons ondernemerspanel.

Ramadan Rush
Het hele weekend is het Suikerfeest. Dat is de officiële afsluiting van de vastenmaand in de Islam, de Ramadan. En vooral Londen maakt zich op voor een horde aan vermogende moslims die tijdens Ramadan Rush de winkelstraten leegkopen. En dat moet ook naar Amsterdam komen, vindt marketeer Abdelaziz Aouragh.

Die “grünen Muslime” und das Beate-Uhse-Sortiment

die_welt_logoBioprodukte, Dessous und “Ramadan Rush” statt Schlussverkauf: Viele Firmen wollen neue Kunden in der muslimischen Welt gezielt ansprechen. Beim “Islamic Branding” hilft ein Unternehmer aus Amsterdam.

Die Welt: Wie entstand die Idee, eine Marketingagentur für den muslimischen Markt zu gründen?

Abdelaziz Aouragh: Ich arbeitete an einem Buch zu dem Thema und saß mit einigen Top-CEOs großer Firmen an einem Tisch, denen ich erzählte, wie die muslimische Zielgruppe tickt. Alle waren erstaunt, niemand skeptisch. Und plötzlich kamen Anfragen, ob ich die Firmen nicht auf diesem Gebiet beraten könne.

Die Welt: Es gab keine Vorbehalte?

Aouragh: Lassen Sie uns ehrlich sein: Firmen interessiert nur der Umsatz. Wenn sie neue Wachstumsmärkte erreichen können, sind sie dabei. Als das Buch auf dem Markt war, folgten weitere Anfragen. Gemeinsam mit Freunden und Spezialisten habe ich dann die Agentur gegründet.

Die Welt: Zuvor hatten Sie sich bereits mit El Asira, Ihrer Firma für Erotik-Produkte, auf dem Gebiet spezialisiert.

Aouragh: Das stimmt. Mit Beate Uhse haben wir inzwischen ein Joint Venture abgeschlossen und erarbeiten das Marketing für den muslimischen Markt. Wie viele Firmen wollen sie neues Terrain erobern, wissen jedoch nicht wie. Viele haben Angst vor einem Imageschaden.

Die Welt: Wirklich? Beate-Uhse-Produkte in muslimischen Ländern?

Islamic Branding, das ist Grenzen überqueren und sich gedanklich breiter aufstellen

Abdelaziz Aouragh
Gründer der Agentur “Pure”
Aouragh: Wir wollen klarstellen, dass wir mit 95 Prozent der Dinge, die Beate Uhse macht, nicht in Verbindung gebracht werden wollen. Allerdings hat dort auch eine Metamorphose stattgefunden: Früher hatte Beate Uhse 80 Prozent männliche Kunden, heute sind das 70 Prozent weibliche Kunden. Frauenfreundlichkeit ist also ein wichtiges Thema geworden, und damit erreicht man auch eine weibliche, muslimische Zielgruppe. Unsere Produkte haben nichts mit Sexualität zu tun. Beate Uhse ist ein Erotikkonzern, El Asira nicht, auch wenn wir “sinnliche” Produkte anbieten. Aber man kann dennoch zusammenarbeiten. Genau das ist Islamic Branding: Grenzen überqueren und sich gedanklich breiter aufstellen.

Die Welt: Wie sieht diese muslimische Zielgruppe aus, die Sie den Topmanagern der Welt beschreiben?

Aouragh: Muslime sorgen jährlich für einen Umsatz von 2,2 Billionen Dollar. Das Wachstum pro Jahr beträgt etwa 500 Milliarden. 52 Prozent dieser Zielgruppe sind unter 25, also sehr jung und attraktiv für langfristige Markenkampagnen. Diese Gruppe ist die größte weltweit, ihr Potenzial ist größer als das von China und Indien zusammen. Die Menschen sind international orientiert, reisen viel, sprechen häufig mehrere Sprachen und sind technischen Neuerungen gegenüber sehr aufgeschlossen.

Die Welt: Inwieweit unterscheiden sich ihre Konsumgewohnheiten?

Aouragh: Ein Beispiel: In Europa sind QR-Codes eher unbeliebt, im Mittleren Osten und der Türkei werden damit hingegen Tablets unterwegs per Smartphone verkauft. Anzeigen mit QR-Codes hängen an Bushaltestellen. Hier schrecken die Leute zurück, zehn Euro für etwas mit dem Handy zu bezahlen. Dort ist es normal, Gegenstände zu kaufen, die 200 bis 500 Euro wert sind. Es ist bemerkenswert, wie innovativ diese Zielgruppe ist, wenn man bedenkt, dass Länder wie die Niederlande, Deutschland und England technisch viel weiter entwickelt sind.

Die Welt: Womit lässt sich die Kauflust der Muslime wecken?

Aouragh: Ich nehme gerne ein Beispiel aus Großbritannien für gelungenes Marketing. Dort hat sich vor und während des Ramadans sowie kurz vor dem Zuckerfest ein “Ramadan Rush” etabliert. Leute aus dem Mittleren Osten reisen an und kaufen vor allem Mode, vor allem Luxuskleidung. Im Unterschied zum durchschnittlichen englischen Kunden geben sie während dieser Zeit 15 Mal mehr für Mode aus, der Umsatz der Luxuskaufhäuser steigt um 60 Prozent. Alleine der “Ramadan Rush” sorgt für einen Umsatz von 200 Millionen Pfund im Vereinigten Königreich.

Die Welt: Sie meinen, ein “Ramadan Rush” könnte sich ähnlich wie Halloween oder der Valentinstag in den westlichen Kaufhäusern etablieren?

Aouragh: Ja, es geht rein um eine Marketingstrategie. Die Firmen wissen zu wenig darüber. Ich kann mir aber nicht vorstellen, dass die Niederlande oder Deutschland Nein zu 200 Millionen Umsatz sagen.

Die Welt: Wo liegt das Problem?

Aouragh: Firmen verbinden meist eine negative mediale Berichterstattung mit dieser Zielgruppe.

Die Welt: Da dürften Sie recht haben, derzeit ist das Klima angespannter denn je.

Halal ist ein Lifestyle, der wie ein roter Faden durch das Leben eines Muslims verläuft

Abdelaziz Aouragh
Gründer der Agentur “Pure”

Aouragh: Das stimmt. Leider werden Muslime mit einzelnen Gruppen assoziiert, mit denen sie überhaupt nichts zu tun haben möchten. Darunter leiden die kommerziellen Möglichkeiten. Dabei würden viele Firmen, wenn sie die Augen öffnen, feststellen, dass es in der Gesamtzielgruppe viele Berührungspunkte gibt. Doch der schlafende Riese wird nicht geweckt.

Die Welt: Welche Missverständnisse meinen Sie?

Aouragh: Im europäischen Marketingbereich wissen die wenigsten, was “Halal” eigentlich bedeutet. Sie denken, Halal hätte mit Fleisch und rituellen Schlachtungen zu tun oder mit Alkoholabstinenz. Halal ist aber sehr breit definiert und meint eher Nachhaltigkeit. Es ist ein Lifestyle, der wie ein roter Faden durch das Leben eines Muslims verläuft. Er definiert, was alles in seinem Leben erlaubt ist, sowohl in Sachen Konsum als auch im Verhalten.

Die Welt: Können Sie Beispiele nennen?

Aouragh: Gerade im Bio-Sektor entwickelt sich im Moment die muslimische Zielgruppe sehr stark. Man spricht sogar von “grünen Muslimen”, die Nahrungsmittel wollen, die nicht genetisch verändert wurden. Bei Fleisch wollen sie wissen, ob das Tier ein gutes Leben hatte, ohne Genfutter und Antibiotika aufwuchs und auch human geschlachtet wurde. Dinge, um die es ja auch in der europäischen Bio-Kultur geht. Vertrauen und Reinheit sind für sie wichtige Faktoren und bei Bio vorhanden. In Frankreich sorgt der Halal-Lebensmittelmarkt bereits für einen Umsatz von vier Milliarden Euro. Auch in den Niederlanden erleben einige Ketten einen Zuwachs, dabei mussten sie nicht einmal ein Halal-Label verwenden.

Die Welt: Aber es gibt doch sicher auch Unterschiede zwischen Halal und Bio?

Aouragh: Oberflächlich betrachtet ist es dasselbe. Nur werden die Menschen anders aktiviert. Die Muslime werden vor allem aus einem religiösen Kontext angesprochen. Die Botschaft ist jedoch dieselbe wie der der Nicht-Muslime.

Die Welt: Wie sieht es außerhalb der Lebensmittelwelt aus?

Aouragh: Schauen wir auf die Bankenkrise, die vor allem durch Spekulationsgeschäfte entstanden ist. Im Halal-Konzept des Islam ist es nicht erlaubt, mit Zinsen oder Spekulationsgeschäften Geld zu verdienen. Lässt man die Begriffe “Islam” und “Halal” weg und fragt Kunden, ob sie einen Kredit bei einer Bank aufnehmen wollen, die nicht zockt, versichere ich Ihnen: Ja, das wollen sie. Das sind Kernwerte, die sie mit anderen Zielgruppen teilen.

In Saudi-Arabien boomt der Lingeriemarkt, es existieren über 7300 Dessousgeschäfte

Abdelaziz Aouragh
Gründer der Agentur “Pure”

Die Welt: Und in der Mode?

Aouragh: Das Vorurteil gegenüber muslimischen Frauen ist ja, dass diese sowieso nur verhüllt herumlaufen. Was außer Haus passiert, muss jedoch in den eigenen vier Wänden nicht auch so sein – im Gegenteil: Unter ihren Gewändern tragen muslimische Frauen oft die schönsten Sachen, gerne auch hochwertige Lingerie. In Saudi-Arabien boomt der Lingeriemarkt, es existieren über 7300 Dessousgeschäfte. Im Mittleren Osten ist die Nachfrage nach Victoria’s Secret, la Vie en Rose und Co. so groß, dass viele neue Läden gebaut werden müssen. Alles Signale, die zeigen, wie sehr sich Muslime für Mode interessieren.

BNR radio, Batavia Stad Fashion Outlet, Damen Shipyards & Islamic Branding

Batavia Stad Fasion Outlet
De meeste kledingwinkels hebben nog steeds last van de economische crisis. Daar merken ze in Batavia Stad niets van. Ook dit jaar nemen de bezoekersaantallen naar verwachting weer toe. Ook worden er plannen gemaakt voor een nieuwe uitbreiding. Vanmiddag is Centre manager Patrick Jansen te gast.

Damen Shipyards

De jaarlijkse business awards van de Franse Kamer van Koophandel zijn gisteravond uitgereikt. En één van de Trophées du Commerce France-Pays-Bas ging naar Damen Shipyards. Zij zijn op dit moment erg actief op de Franse markt. Wat er voor Damen te halen is op de Franse markt, komt Reinier van Herel van Damen Shipyards vanmiddag vertellen.

Islamic Branding
De Moslim bevolking groeit nog steeds. Jaarlijks zorgen ze wereldwijd al voor een omzet van 2,2 biljoen. Toch weten marketeers en adverteerders de moslim nog maar amper te bereiken. Abdelaziz Aouragh is ondernemer en schrijver van het boek Islamic Branding ziet een gat, en weet hoe bedrijven die groep wel kan bereiken.